sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Suorat lennot Suomesta Alanyaan

oikeudet ja tekstin lähde: lennalomalle.com

Suomalaiset matkanjärjestäjät siirtävät Turkin lentoja Alanyan Gazipasaan

Turkin Alanyan suosion odotetaan lisääntyvän kesäkaudella 2014 kun useat suomalaiset matkanjärjestäjät siirtävät lentoja Antalyasta Alanyan Gazipaşaan. Esimerkiksi Lomamatkat, Apollomatkat ja Finnmatkat tarjoavat mahdollisuuden lentää suoraan Alanyaan, jolloin pitkä bussimatka Antalyasta lyhenee puoleen tuntiin.

Finnair aloittaa huhtikuussa 2014 suorat lennot Helsinki-Vantaan ja Alanyan Gazipaşan välillä. Matkanjärjestäjistä Lomamatkat ja Apollomatkat keskittävät valmismatkojen lennot Finnairille, joka lentää Gazipaşaan kesäkaudella 2014 yhteensä 62 edestakaista vuoroa.
Huhti-toukokuussa lentoja on yksi viikossa, mutta kesäsesongin aikaan Finnair lentää kolme edestakaista viikkovuoroa. Koko kaudella tarjolla on yli 6500 menopaluulippua, joista suurimman osan ovat varanneet matkanjärjestäjät.
Lomamatkojen lennot Gazipaşaan tapahtuvat torstaisin ja Apollomatkojen lennot lauantaisin. Muista matkanjärjestäjistä Gazipaşaan lentää Finnmatkat lauantaisin 31. toukokuuta alkaen. Muina päivinä yhtiö käyttää edelleen Antalyan kenttää.
Alanyaan matkoja järjestävät myös Tjäreborg ja Detur, joiden lennot suuntautuvat edelleen Antalyaan.
Matka-aika Gazipaşan lentokentältä ensimmäiseen hotelliin Alanyassa vie noin puoli tuntia, kun lentokenttäkuljetukseen Antalyasta kuluu kahdesta kolmeen tuntia.

Apollomatkat aloittaa valmismatkat Suomesta Turkkiin keväällä 2014

Apollomatkojen matkakohteina Turkissa ovat Alanya ja Side. Side on kaupungeista pienempi ja sopii enemmän rauhallista perhelomaa viettäville. Apollomatkojen käyttämistä hotelleista useat ovat All Inclusive -kohteita ja niissä on panostettu myös lapsiasiakkaisiin. Hotellit sekä ranta-alue sijaitsevat jonkin matkan päässä vanhasta kaupungista, jonne pääset joko rantaa pitkin jalkaisin tai dolmus-bussilla.
Alanyassa Apollomatkoilla on yhteensä kymmenen hotellia, joiden taso vaihtelee kolmesta tähdestä Deluxe-majoitukseen. Apollomatkoilla on Alanyassa ja Sidessä suomenkielinen opaspalvelu.

Lomamatkat lentää Gazipaşaan torstaisin

Gazipaşan lennot ovat Lomamatkojen ohjelmassa 29.5.–16.10.2014 välisenä aikana torstaisin. Helsinki-Vantaan lisäksi Lomamatkat järjestää valmismatkoja Alanyaan Lappeenrannasta, Joensuusta, Rovaniemeltä, Seinäjoelta, Porista, Savonlinnasta, Kokkolasta ja Kuopiosta. Maakuntalennot tapahtuvat perjantaisin ja lennoista vastaavat turkkilaiset Onur Air ja Freebird, jotka lentävät Antalyan kentälle.
Myös Lomamatkat järjestää matkoja Sideen, jonne matkataan Antalyan kentän kautta.

Alanyaan omatoimilomalle

Finnair lentää Alanyan Gazipaşaan Airbus A319-kalustolla torstaisin, lauantaisin ja keskikesällä myös sunnuntaisin. Lennot tarjoavat esimerkiksi oman asunnon omistaville tai omatoimimatkailijoille nopean tavan matkustaa Alanyaan, sillä lennoille on varattu paikkoja matkanjärjestäjien asiakkaiden lisäksi myös reittimatkustajille.
Suorien lentojen lisäksi Helsingistä, Turusta ja Tampereelta on yhteys Alanayaan myös SASin lennoilla Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan kautta.
Alanyaan voi matkustaa mainiosti myös Istanbulin kautta, mikäli lomaan haluaa yhdistää kaksi kaupunkia. Turkish Airlines lentää Helsingistä Istanbulin Atatürkin kentälle ja Air Baltic Turusta ja Helsingistä Riian kautta Istanbulin Sabiha Gökçenin kentälle.
Sabiha Gökçenin kentältä on päivittäinen lentoyhteys Alanyan Gazipaşaan Pegasus Airlinesin lennoilla. Atatürkin kentältä Antalyaan lentää puolestaan Atlasjet, jonka lennoilta on ilmainen bussikuljetus Antalyasta Alanyaan.
Omatoimiloman viettoon Alanya tarjoaa hyvät mahdollisuudet, sillä kaupungissa on varattavissa yli 200 hotellia tai edullisempaa majoituspaikkaa oman lomabudjetin mukaan. Varaukset voi tehdä esimerkiksi booking.comin kautta.
Lue lisätietoja:
Finnairin lennot Helsinki-Alanya Gazipasa

 oikeudet ja tekstin lähde: lennalomalle.com

lauantai 25. tammikuuta 2014

Alanyassa olevia kirkkoja

Lähde: Alanya.tv,Aya Yorgi Church in CastleLähde: alanya.tv, Hıdrellez Church, kuvaaja: Hasim Yetkin

Turkkilaisen hääasun historiaa

Hääpäivä on monelle ihmiselle yksi elämän tärkeimmistä päivistä. Sen vuoksi ei ole ollenkaan yhdentekevää millaiseen asuun pukeutuneena lupauksensa antaa ja uuden elämän aloittaa. Tässä alla esitellään pieni osa Turkin hääpukuperinnettä. Näillä hääasuilla on ollut oleellinen seremoniallinen merkitys niin yksilöille kuin yhteisöillekin. Hääjuhla onkin usein koko yhteisöä koskettava seremonia jota juhlitaan yhdessä. Häitä juhlitaan koska halutaan kunnioittaa miehen ja naisen välistä laillista liittoa. Jo pienestä pitäen tytöt opetetaan haaveilemaan että jonain päivänä he ovat morsiamia, samoin kuin pojille opetetaan että heistä tulee isona sulhasia. Hääasuun ovat vaikuttaneet sekä ihmisten henkilökohtaiset mieltymykset että vanhat perinteet ja käsitykset, jopa salatut uskomuksetkin. Kun kaikki nämä yhdistettiin niin saatiin aikaan toinen toistaan hienompia koristeellisia luomuksia. Mm. ilo, onni, terveys ja tuottoisa elämä olivat niitä mitä pukujen koristusten uskottiin tuovan mukanaan niitä käyttäville pareille.
Pukujen kuvat: Sabiha Tansuğ Collection.Puvut ja kuvat:
Pukujen kuvat: Sabiha Tansuğ Collection.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Turkkilais-Skandinaavinen sanomalehti

Tanskassa julkaistaan turkinkielistä verkkolehteä. Sitä oli ilo lukea sillä siellä oli sekä Skandinavian asioita, myös Suomeen liittyviä uutisia, että Turkin elämään ja nykytilaan liittyviä uutisia ja muita asioita. Kirjoitettu kieli oli sillä tavoin hyvää että Googlen kääntäjää pystyi käyttämään apuna. En todellakaan ymmärtänyt artikkeleita lukemalla ihan tuosta vaan. jouduin käyttämään apuna kääntäjää. Lukeminenkin on kuitenkin oleellinen osa kielitaidon kehittämisessä, joten sinne vaan lukemaan vaikka et paljon ymmärtäisikään :)

zamaniskandinavya.dk

lauantai 11. tammikuuta 2014

Junalla pitkin Turkkia :)

Turkin junaliikenne on perinteikäs. Istanbulin Haydarpaşan asema on rakennu 1908 ja se on palvellut yli sadan vuoden ajan ihmisiä. Nyt Haydarpaşan asema on suljettuna Istanbulissa olevan liikennejärjestelyihin liittyvän suurrakennusurakan vuoksi. Maanalainen junatunneli salmen ali Euroopan puoleiseen osaan Turkkia avattiin loppuvuodesta 2013. Samalla rakennetaan mm uutta Pendik-nimistä asemakeskusta 25 km päähän Istanbulin keskustasta. Uuden aseman pitäisi avautua helmi- tai maaliskuussa 2014. Tuolloin myös luotijunat,  high-speed trains, YHT, Yüksek Hızlı Trenler palvelisivat matkustajia myös Istanbul - Ankara -välillä. Vuosi- pari myöhemmin luotijunat pystyisivät kulkemaan Istanbulin keskustaan saakka ja uutta Bosporinsalmen yhteystunnelia pitkin myös Euroopan puolelle. Tuossa vaiheessa junamatka Istanbulin keskustasta Ankaran keskustaan kestäisi arviolta noin 3 tuntia.

Tämän sivuston kautta löydät todella paljon kuvia, aikatauluja, reittejä ja lipunosto-ohjeita yms ajantasaista tietoa Turkin rautateihin ja junamatkustamiseen sekä bussimatkustamiseen liittyen.
A Beginner's Guide to Train travel in Turkey...tcdd
Ja tässä suora linkki Turkish Railways 
T.C. Devlet Demiryolları  TCDD:n sivuille tcdd.gov.tr
Sivuilla on valinta myös englannin kielelle 


Lyhyt luotijunan esittelyvideo Ankara -Eskisehir -väliltä

Vielä Wikipedian tietopaketti aiheesta
en.wikipedia.org

Moskeijoista

Tässä linkki englanninkieliseen Ottomaaniajan arkkitehtuurista ja moskeijoiden rakentamisesta kertovaan mielenkiintoiseen artikkeliin
The dome - symbol of power

Alanyan moskeijoita

Tässä muutamia kuvien kautta
Lähde: Alanya.tv, kuva Hasim Yetkin,
Özmüftüoğlu Mosque
Lähde: Alanya.tv, kuvaaja Hasim Yetkin, Kalen historiallisen moskeijan minareetti
Lähde: alanya.tv, kuvaaja HAsim Yetkin, Kalen historiallinen moskeija 

Turkin valtion nettisivuja

Turkin ulkoministeriön sivut, joissa voit valita kieleksi myös englannin, ranskan tai arabian
Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs